Nepal (4): Seks i droge – turizam izvan zakona

Uz sve ljepote koje Nepal krije u svome krilu pružit će i pokoju zamku naivnim i lakovjernim turistima. Već sam ranije pisao o potencijalnim opasnostima u ovoj azijskoj zemlji, kojih nema baš previše no zbog kojih ipak treba biti oprezan kada se iskrcate na aerodromu u Kathmanduu. Ovaj tekst neće biti posvećen prevarama, prometnom kaosu ili pak bolestima protiv kojih se morate cijepiti već dvjema temama koje su dio skrivene i prikrivene turističke ponude Nepala, a plešu na rubu zakona. Naravno, te dvije teme su lake droge i prostitucija.

Proslava Shivaratrija, Shivine noći, tijekom koje je konzumiranje hašiša dozvoljeno i legalno

Sedamdesetih godina prošlog stoljeća Nepal, a pogotovo Kathmandu su glasili kao jedna od hippie meka. Marihuana i hašiš duboko ukorijenjeni u nepalsku kulturu ne samo da su bili legalni već su desetljećima i iznimno lako dostupni. Freek street, ulica nedaleko od Kraljevskog trga u glavnom gradu, vrvjela je dugokosim i poprilično zapuštenim omladincima iz zapadnog svijeta koji su tražili svoje mjesto pod suncem ili smisao života u oblacima opojnog dima. S druge strane grada u Pasthupatinatu, yogiji su po cijele dane pućkali goleme ‘trube’ i komunicirali s bogovima. Naime, u hinduističkoj kulturi pušenje marihuane i hašiša stvara konekciju s bogovima te se tako jednom godišnje tijekom slavlja Shivaratri cijela država ‘isprebija’ od lakih droga i onda danima dolazi sebi.

Danas u Nepalu, hašiš i marihuana nisu legalni, ali i dalje su svugdje dostupni. Za kriminalizaciju opojnih sredstava u ovoj podhimalajskoj zemlji, po riječima domaćina, najzaslužniji su Amerikanci koji su izvršili pritisak na nekadašnjeg kralja Mahendru smatrajući da će zabrana lakih droga u Nepalu pomoći globalnoj borbi protiv narkotika.

Nepalci su pod jakim pritiskom morali popustiti no u praksi se nije mnogo toga promijenilo. Na svakom uglu Thamela, turističkog centra u Kathmanduu, nude se razni proizvodi od konoplje.

Čekajući prijateljicu u toj četvrti zadržao sam se ispred jednog kluba desetak minuta kada su mi prišla dva mladića

– Do you want hashish, marijuana?

– No

– Cocain, heroin?

– No, no

Malo su se obeshrabrili, a ja sam odmah uskočio pitanjem da kako da mi nude sve to, a policajac se nalazi svega 20 metara od nas. Njih dvojica su se nasmijali i dodali kako su policajci vrlo kooperativni. Drugim riječima, policija zatvara oči pred ovakvim slučajevima, a čak i ako naletite na nekog nadobudnog organa reda s njim se da pregovarati ‘šuškavim riječnikom’. Inače, hašiš vrhunske kvalitete je iznimno jeftin pa se grumen veličine veće franje ili pikule na ulici nudi za svega 15-ak dolara, a ako je diler posebno dobroćudan još će dodatno spustiti cijenu.

Ipak, ne bi se trebalo kockati sa takvim stvarima ni u Nepalu, jer nekoliko puta godišnje policija reda radi napravi ozbiljniju čistku u kojoj najčešće stradaju stranci, a zatvori u ovoj zemlji nisu baš ugodna mjesta. Drugim riječima, odolite iskušenju, jer nikad ne znate kakva će vas sreća poslužiti.

Kao što vidite osim droge na nepalskim ulicama se nude i seksualne usluge. Ne čini se to u izlozima kao što je slučaj u Nizozemskoj niti je to zakonski uređeno kao u Njemačkoj ili Austriji već se ova ilegalna usluga dila onako ispod stola, u ulicama ispred noćnih klubova.

Jedna od sporednih ulica u Thamelu u kojima će vam zasigurno prići svodnik s ponudom ukoliko se zadržite više od par minuta

Ova rabota ima pak mnogo mračniju pozadinu no što je to slučaj s hašišem. Mlade Nepalke mahom iz ruralnih krajeva, pritisnute neimaštinom i potaknute nedostatkom obrazovanja, često završavaju u raljama ilegalne prostitucije koja ih dovodi u prljave lokale i stražnje sobe noćnih klubova. Golem broj djevojaka prevarene završavaju u indijskim bordelima, a dio njih pak radi po ulicama i lokalima Kathmandua i Pokhare.

Nedostatak obrazovanja i kontrole dovodi do još jednog problema, a to su spolne bolesti. Naišao sam na podatak da svega 40-ak posto djevojaka koristi prezervative kada se upuštaju u prodaju seksualnih usluga što je tijekom godina dovelo do eksplozije spolno prenosivih bolesti među spomenutom populacijom. Ukoliko ste dobrostojeći zapadnjak ne treba vas iznenaditi ukoliko vam u noćnom klubu ovakve usluge ponude i sasvim obične djevojke i za uzvrat traže smiješne cifre koje se mogu usporediti s cijenom jednog pakiranja duhana za motanje što bi na Nepalu značilo nekih deset dolara.

Osobno mi se uslijed učestalog odbijanja ovakvih usluga događalo da mi ponude i nekog žigola no kao što možete pretpostaviti nisam se sam htio uvjeriti u kvalitetu ponude. Također treba spomenuti da su nepalski policajci znatno oštriji ukoliko vas uhvate da konzumirate ovaj dio ilegalne ponude nego ako vas uhvate s džointom u ruci, u prvom redu, jer su i oni svjesni da su djevojke često zlostavljane i zadržane na takvim mjestima protiv svoje volje.

Ukoliko putujete u ovu prekrasnu zemlju imajte na umu sve što ste pročitali i nemojte zlorabiti činjenicu da vaš novac ovdje vrijedi više, jer i bez toga Nepal ima mnogo toga lijepoga za ponuditi i doživjeti.

O autoru aldofranicevic

Novinar, wannabe putopisac i prije svega putnik...
Ovaj unos je objavljen u Nekategorizirano i označen sa , , , , , . Bookmarkirajte stalnu vezu.

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s