Ljubazni dileri u skrivenom Kathmanduu

‘Jesi li to i ti u Kathmanduu‘, poruka je koja me dočekala na mobitelu samo dan nakon šta san stiga u glavni nepalski grad. Bila je to Jelena. Simpatična Crnogorka koju sam poznava po putopisnoj, pomalo meditativnoj poeziji, a ona mene po švrljotinama iz svita. Nismo se nikako uspijevali srist na brdovitom Balkanu, ali eto izgleda da smo se potrefili na drugom kraju svita.

Par poruka i dogovorili smo se da ćemo se napokon upoznati, a i da će mi pokazat grad s obzirom da se njoj jedno putovanje pritvorilo u višemisečni boravak u zemlji mira i ljubavi.

Jele od Crne Gore pojavila se pred mojim hotelom praćena dicom iz ulice, a koncentraciju joj je iz nekog meni nepoznatog razloga remetila diskusija s taksistom koji je uopće nije vozio, no ipak me je odma prepoznala. Jedna bajadera kao poklon i prvih desetak minuta je postalo jasno da se s putničke strane dobro razumimo. Skakali smo s teme na temu, a Jelena je u zanosu govorila o ovoj magičnoj zemlji – ljudima, hrani, transcendentalnim iskustvima i vrhunskom rocku koji vlada diljem Thamela isto kao i u sakrivenin rupama Kathmandua. Ona je svoje vizije Kathmandua temeljila na Pešićevim citatima, a ja svoju na Sekelju i Pauletiću – ona u poetici, a ja u realnosti, ona tu misec, ja dva dana, a oboje oduševljeni i opijeni gradom koji luduje i smije se oko nas.

Noćni Thamel misto je di se možete susrest s jednim skrivenim Kathmanduom

Nakon par dana dogovorili smo sastanak u nekakvom kafiću koji ja naravno nisan moga nać. Luta san po Thamelu, tražia priko navigacije vražiji kafić, ali nikako… u jednon trenutku san se zaustavia isprid dućana kad su mi prišla dva mladića. Imali su nekih 25 godini i obojica su mi bili malo priko ramena.

– Hašššiš, marijuana, zašišta je jedan od njih

– No thanks, odgovoria san pristojno

– Cocain, heroin? upita je sad drugi

– No, opet san dobacija odmjeravajući njih dvojicu koji, budimo realni nisu izgledali pretjerano opasni, ali i policajca koji je staja trideset metara dalje

– Kako mi sve to nudite, a policajac je blizu

– Don t worry my friend, he is very cooperative, zavjerenički se nasmija opet onaj prvi usput nudeći mi neke droge za koje nisan ni zna da postoje

– Ma neću brate nikakve droge, mani me se

– Maybe – girl, zaškiljija je na jedno oko moj maleni kriminalac

Samo san odmahnia glavom. Zamislili su se, pogledali se malo zbunjeno s obzirom da im je na brzinu ponestalo artikala u dućanu.

– Huh…maybe boy, proba je sumnjičavo opet kolega u nadi da je muška prostitucija nešto što ovaj ‘visoki’ Europljanin od 171 cm traži.

– Definitivno ne, nasmija san se, a njih dvojica su se cili unezgodili. Doša čovik u njihovu zemju, a oni mu nemaju šta za ponudit. O jeben te živote.

Vidia san njihovu muku pa san prikinia šutnju

– A momci, znate li vi di je ovaj kafić, pokaza san in ime na papiriću

– Ooo of course, my friend, uzviknili su.

Veselo su me poveli dobrih pola kilometra kroz centar grada časkajući o mojim turističkim iskustvima i problemima koje muće poštene dilere u Kathmanduu. Žalili su se kako je cijena hašiša pala, a i da više ni Ameri nisu dovoljno glupi da kupuju falš robu. Skoro mi ih je bilo ža.

Na kraju su me izgrlili i izjubili na ulici isprid restorana, lipo smo se pozdravili, a oni mi poželili dobrodošlicu u njihovu zemju. Nisu me čak ni pare tražili.

– Jeben ti sriću, ovde su čak i kriminalci simpatični. Nikad zarade s ovakvom ljubaznošću kod ovih momaka, zaključia san se češkajući se po glavi ispred restorana di su me ostavili. Tapnia san se po zadnjen džepu…pih, ni takujin mi nisu ukrali.

O autoru aldofranicevic

Novinar, wannabe putopisac i prije svega putnik...
Ovaj unos je objavljen u Nekategorizirano i označen sa , , , , , , , . Bookmarkirajte stalnu vezu.

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s