Hipici, ćevap i kokice

Kao i obično subotom grad pohodim sam. Drug Zadro (moj supatnik u Americi) kao pravi kapitalista radi, a ja kao pravi socijalista ne radim. Zato će se on obogatit u Americi, a ja neću.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Tako sidim sam u vagonu podzemne na jedva 15 C, zubi mi cvokoću, a Riblja čorba nariče kako na zapadu nema ništa novo. Kako na zapadu nema ništa novo, ja san se zaputia u East Village. East Village je 60-ih i 70-ih bia glavno okupljalište hipika i glazbenika u usponu. Situacija se u međuvremenu nije puno prominila osim šta su hipici i glazbenici ostarili, LSD posta ilegalan, a stanovi višestruko poskupili.

Revni građevinci su opet za vikend prekopavali podzemnu pa je put traja toliko da san do Villagea moga poslušat i dva Castrova govora. Još mi nije jasno kako im uspije da ovako velik grad potroši toliko love i zauzvrat dobije ovako katastrofalnu podzemnu. Kad sam se iskrca na Union Sq. kazaljka je već bila zašla iza 4 popodne. Mora san do konačnog odredišta propješačit još par blokova i usput proć kroz Little Ukraine. Da, i to postoji i to već jako dugo jer su restorani uglavnom stariji od 70 godina. Kroz Malu Ukrajinu do 2nd Avenue pa do St. Marks Placea. Zaboravia san napomenit da je to bilo konačno odredište.

Inače, ispostavilo se da san potrefia pravi dan, jer se u St. Marks-u subotom evociraju davna vremena. Zatvore je za auta, a ekipa se po cesti zabavlja i druži. Podrumi duž cijele ulice su pretvoreni u živopisne trgovine i ateljee. Dakako, prepotentnih i pretjeranih oglasa nije falilo. Tako su u izlogu dućana sa stripovima, po starom američkom običaju egoistično tvrdili da imaju sve stripove koje možeš zamislit. Aha…možda sve šta može zamislit prosječan Amer, ali neko ko koristi makar i trećinu mozga uspia bi smislit par naslova. Jel možete zamislit da nisu preveli Alan Forda na engleski?

Malo rock n rolla

Malo rock n rolla

Prodaju Marvelove škrabotine za dicu, a ovaj komadić povijesti nisu niti pokušali shvatit. Samoprozvani cvikati ajatolah strip kulture se trudio objasnit zašto nije preveden. Frajer se posipao pepelom ko Ćiro Blažević kad izgubi utakmicu. Brate, pa nisi ti kriv. Čisto mi ga žao došlo pa san brzo iša ća.

Dalje niz ulicu se našlo grafitera, ekipe koja je stavljala pločice po trotoaru i kao vrhunac svega band koji je svira u kombiju, a pjevačica je na rolama pivala isprid…ne viđa se to svaki dan. Zaključia san da je ovo dio grada di bi moga čak i živit. Reka je Zadro tebi samo da je kaosa i anarhije i ti zadovoljan. A nije tako, mora negdi u blizini bit i dobre kave. Naša san i to. Izgledalo je ko otmjeni restoran, ali klijentela je sve samo ne otmjena. Šest tetovaža i tri naušnice su bile prosjek, a tema uglavnom književnost i muzika – bar kod onih koje san razumija.

U početku su me malo čudno gledali, valjda jer im kvarim prosjek s tetovažama. Nakon par minuta kad san počea pisat bilješke na salvetu, skroz san se uklopia. Od pustih dućančića nisan ni skužia da četvrt vrvi restoranima iz cilog svita i to po jako pristupačnim cijenama. A kad ja to kažem onda znate da su stvarno pristupačne. Ali izbjegavajte one koje iza naziva imaju egzotična indijska ili kineska hrana. To vam je više kao skraćenica za trbušni tifus ili u najboljem slučaju probavne smetnje. Nakon svega požuria san doma jer me frend čeka da idemo u kino.

Malo poslijepodnevnog odmora

Malo poslijepodnevnog odmora

U američko kino. Ono ko iz filmova. Nismo se pipali, ako je kome palo na pamet nešto takvo. Zapritia mi je..

Nakon šta smo platili karte po 12.50 dolara svaki (oko 80 kuna) skoknili smo do fast fooda Sarajevo da poidemo nešto konkretno. Tamo je u tijeku bila rasprava između konobarice Crnogorke, gosta Turčina i gazde Bosanca. Neko je nekome krivo naplatia. Ne znam ko je zajeba. To nisam svatia ni nakon prepirke između konobarice i gazde koja je trajala po mojoj slobodnoj procjeni sat i deset. U međuvremenu je domaćica donila potpuno krivu narudžbu koju smo mi velikodušno prihvatili. Šta da se bunimo, imali smo obrok i predstavu u jednome. Nego da se vratim na kino.

Američka kina su vam nešto posebno. Reklame idu po 40 minuta prije samog filma. Na karti dobijete samo označenu dvoranu, ali ne i sjedalo u dvorani tako da kad se vrata otvore počinje utrka. Nije ni čudo šta su po dva policijota isprid svake dvorane. Na nama se valjda vidilo da smo stranci pa su liberalni Ameri uglavnom izbjegavali sist do nas. Uglavnom kažem, jer je par mista od nas sila gospodična koja je vjerojatno glavni uzrok gladi u svitu. Otresla je jednu kantu kokica prije nego šta je foršpan bia gotov. Ne znam koliko ih je palo do kraja filma, ali sam siguran da je ekipa ne zove često u restoran.

Ti ljudi kao da u kino ne dolaze zbog filmova nego zbog hrane. Nepregledni redovi ispred pultova s grickalicama. Mislim, kod nas se prodaju grickalice, ali u Americi možete kupiti hamburgere, pomfrit, topljeni sir, pohanu piletinu i ko zna šta sve ne. Film je bia genijalan, ali to je u ovoj priči nešto sasvim sporedno.

Naime, kino u dobrom kvartu u državi koja glasi za lidera svjetske kinematografije izgleda kao ofucani stariji brat kina u Makarskoj. Pločice po podu i uska sjedala. Tone kokica i kole svugdi okolo. I iznad svega publika koja nema kulturu gledanja filmova u kinu. Zvižde, plješću i dovikuju likovima. Nešto fascinantno..pravi materijal za “Carstvo divljine”..  Nešto šta ne bi trebali gledati mlađi od 18. Ali svaka se škola plaća, pa i ova. Vidia san kino, znam di je, ali i znam kako skinit film s interneta pa sad zaključite sami…

Nakon ovog shvatili smo da nas u NY ništa, ali baš ništa ne smi iznenadit…ni ćevapi, ni hipici, a ni kokice…

Malo se Ameri zabavljaju sa živim metama

Malo se Ameri zabavljaju sa živim metama

O autoru aldofranicevic

Novinar, wannabe putopisac i prije svega putnik...
Ovaj unos je objavljen u Nekategorizirano. Bookmarkirajte stalnu vezu.

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s