Najezda krava, podivljali osnovci i jedan balun

Matisi me šokira i prvi put kad smo ga išli vidit. Pijani taksisti na motorima, kurbe i siročad nisu nešto što očekuješ da ćeš srist odma kad dođeš u gradić od 30 ijada stanovnika.

Ipak pravi dojam o ovom slumu, ili predgrađu kako vam drago, dobia san drugi put kad smo došli tamo. Naš domaćin inače predaje u jednoj srednjoj školi u Matisiju di idu siročići, dica bez love, bivši maloljetni gangsteri i slično. – Doz kids vant to lern futbol, reka mi je Emanuel, a kako je mene prilično lako nagovorit na ludosti ovog tipa (može van potvrdit moj prijatelj Zadro) bez okljevanja san prista.

Kenya1191

Pa ko ne bi? Rekoh nema problema. Truckali smo se po ure u tuk tuku (kombinacija motora i kombija kojeg za istočnoafričko tržište pravi Piaggio), a na ulazu u ovi ne baš umiljati kvart stigli smo u rano popodne. Kiša se po običaju spremala.

Pomalo smo po blatu išli prima školi, a moj domaćin me upozoria prilično ozbiljno ‘Pič iz no gud hir. Bi kerful’. Ajde sinko, igra san ja u Sinju i diljem otoka Hvara, šta ti je za mene malo kenijskih predgrađa. Naravno nisan mu to reka, ali tako mi Hajduka, palo mi je na pamet.

Bia san u glibu do kolina kad smo došli do škole di nas je dočeka ravnatelj i profesor tjelesnog. Profa je bia obučen za igrat i pun volje i entuzijazma je odma momke poslaga u vrstu. Njih 14. Oma san vidia da mi je jedan David Silva bos, a drugi samo u kalcetama. Isto je bilo i s Drogbom. Uglavnom niko osin jednog nije ima patike. On je bia kapetan.

Naivno san pomislia kako ćemo rastirat one dvi tri mršave krave, par kokoša, dicu i  zaigrat tu na ledini isprid škole. Naravno da to nije dolazilo u obzir. Ruksak na rame i pomalo opet put pod noge. Puten san svatia da ovo stvarno neće bit nalik ničem što sam do sada doživia. Priskakali smo ogavne potoke melase, otpada, koji su tekli iz kućnih destilerija alkohola i usput izbjegavali zaprege s po dva tri tovara. Blato više neću ni spominjat, jer ga nismo izbjegavali.

‘Havar ju’ odjekivalo je sa svih strana. Dica naime obožavaju to vikat kad vide bilca. A kako san ja očigledno bia bilac, a i moje dvi kolegice, vikali su to stalno. Vrlo brzo imali smo osjećaj da nas prati po Matisija… ne znan je li to istina, ali bilo je dice nema broja. Naravno nekolicina je mislila da je urnebesno smišno štrapat me blatom. Bia san u manjini pa nisan da nikome trisku.

Nakon desetak minuti stigli smo isprid jedne osnovne škole di je bia teren… a teren, e judi moji, kakav je to teren bia. Poljana 150 metara duga s dvi stare gvozdene branke. Trava do kolina. Sad će zlobnici reć tebi je svugdi trava do kolina, ali ovo je stvarno bilo po metra visine… Oko centra za ukras su bila i dva tri jarka di bi se školarci komotno mogli igrat ustaša i partizana. No da ne iden u detalje puno, virujen da van je jasno u kakvu san kašetu brokava upa…

Posla san svoje ‘učenike’ da naprave par krugova za zagrijavanje, a ja san na sebe preuzeo zahtjevnu ulogu tiranja krava s terena. Taman kad san ih nagovoria da izađu, profesori su povragu pustili dicu iz škole. O majku van vašu. Trista malih crnih mi se za čas stvorilo na igralištu.

‘Mzungu, mzungu havar ju, mzungu mzungu havar ju’ – o Bože pa ima li kraja mojin mukama mislia san trčkarajući okolo u namjeri da očistin poljanu. Bilo je jasno da san tu bitku izgubia… glavno je sad bilo spasit šta se da spasit. Okružili su me. Dok je jedna mala pokušala nažicat deset šilinga, nekolicina malaca mi je opasno petljalo oko patika… kad san umalo nagazia jednoga počea san mavat rukama i tirat ih, a oni su vikali ‘mzunga giv mi jor šuz… ju ken baj nju’ . Znan mali da ti misliš da san ja vrića s lovon, ali patike ti ne dan…

Taman kad san mislia da ću tužno okončat svoj mladi život pod najezdom kenijskih osnovnoškolaca u pomoć su dotrčali moji fudbaleri i Emanuel. Uz blagu uporabu sile smo uspili otirat većinu dice s terena, ali moran priznat da deložacija nije prošla mirno. Neke je tribalo i nosit. Mavali su rukicama i psovali na swahiliju.

Kenya1187

Vođen europskim nogometnim principima odlučia san odradit i istezanje… nek Matisi vidi. Na ogradi se već skupilo i odraslog svita. Skoro ko na Dinamovin europskim utakmicama.

Matere su u kangama nosile dicu, nekoliko farmera je iz daljine pogledavalo, a jedan pijanac je sasvim ozbilno zagrlia ogradu. Bilo je i nešto beštija. Njih nije bilo briga za balun, nego za hranu po kojoj smo namjeravali igrat.

Ovi s ograde su umrli od smija kad smo se počeli istezat. Biće mislili da je bilac lud. Iz nekog razloga posebno ih je zabavljalo razgibavanje kolina… ko će ga znat zašto. Ipak moji poletarci su sasvim pošteno odrađivali vježbe iako in je bilo već malo dopizdilo i tili su igrat…

Dok smo završili istezanje ona sva dica su opet bila u igralištu, a i krave su lagano krenule u napad. Poslah nekolicinu najhrabrijih u okršaj s ovom pošasti, a ja već prilično umoran od polusatnog natezanja iša san po balun koji je bia u ruksaku i oko kojeg se skupila sumljiva ekipa…

Kolegica Laura je prije nego šta smo krenili iz Hrvatske nabavila par vrhunskih Puminih baluna teških više stotina kuna. Jednog od tih lipotana smo tili poklonit baš ovin momcima.

Uzea san bilo – plavi balun i taman počea srat nešto na engleskom više niko nije sluša… prvo mi nije bilo jasno šta in je, ali tad san svatia… boli njih kurac za mzungu i nogomet kad je tu njegovo veličanstvo – kožni balun…

A o nogometu šta da van pričan… nabivali smo balun po poljani… nas 130… završlio je 0:0. Počela je i kiša… kako i ne bi kad je ‘rejn sizn’.

O autoru aldofranicevic

Novinar, wannabe putopisac i prije svega putnik...
Ovaj unos je objavljen u Putovanja i označen sa , , , , . Bookmarkirajte stalnu vezu.

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s