Zašto Pokoti obrezuju djevojčice?

Od 43 kenijska plemena u većini njih muškarci se obrezuju, ali svega 9, 10 obrezuje i žene. Oni su Kalenjini. Skupni je to naziv za devet plemena koji san već spominja zbog velikog građanskog rata koji su vodili s Kikuyama (priča o Bosni). Pokoti su jedni od njih.

U priči o Pokotima, izostavia san dio s obrezivanjem žena jer ta priča zaslužuje svoje poglavlje. Pastor Joseph nas je povea u obilazak i prva stanica je bila okupljalište starješina. Stara škvadra, njih pet šest, krvavih očiju i satranih tila sidili su na malin stolicama. Domaćin nas je predstavia i oni su rekli da ih možemo pitat šta oćemo i da će nan reć šta nas je volja. Samo ženske ne mogu sidit na katrigama s njima jer je to uvredljivo.

DSCN1660Odma san udria po pitanjima vezanin za žensko obrezivanje. Nije mi bilo jasno zašto? Priča je bila jednostavna isto ka i odgovor. Takva je kultura i tradicija. Žene obrezuju u dobi između 10 i 15 godina i potpuno je neprihvatljivo da se Pokot oženi za ženu koja nije prošla obred.

Kažu starci oduvik je tako i tako će ostat. Država pokušava to zaustavit, ali ne mogu im ništa. Predaleko su, a nikome se ne ulazi u okršaj. Crkva je već par puta udrila glavom u zid isto.

Sve osim samih Pokota brine šta većina curica umre nakon tog obreda. Obrezuju ih u vanka ili ‘in the bush’ kako to prepričava Joseph, po deset jednim nožem. Nema tu baš doktora ili obrazovanih medicinara, nego to odrađuju žene koje imaju prakse s tim. Vježba čini majstora kaže. Odstranjuje se klitoris, a bolove se ublažava lokalnom medicinom. Bilje i slično. Djevojčice se posipa pepelom koji sa tijela ne skidaju mjesec dana. U tom periodu se ne tuširaju. Kako Pokoti ne viruju u nošenje donjeg rublja infekcije su česte. Djevojke spavaju su svojoj kućici i ne smiju razgovarati sa strancima.

Joseph nas je poveo do kuće u kojoj su ležale četiri djevojke obrezane prošli tjedan. Domaćina nije bilo doma, a žena je bila prestravljena. Mislila je da smo iz policije. Kad je naš dobri pastor objasnia da nismo, nego da bi samo tili pričat s djevojkama o ovoj temi malo se smirila. Tražila je da platimo 5 dolara i nakon toga u bilom prahu, umotane u tunike izašle su curice. Neke nisu još ni tinejdžerice.

Mater je govorila za njih. Kaže Emmanuel, cure se opiru, ali nitko ih ne pita. Otac i mater su već dobili kaparu za njih. Koze i krave su u oboru, a stari muževi već čekaju. Dio je tradicije, a na roditeljima je da ih samo obrežu kako bi ‘prodaja’ mogla biti dovršena… iskusna je obrezivačica odradila posal jer su sve četiri djevojčice žive. Nije to čest slučaj…

DSCN1664Čovika stisne u drobu kad čuje kako mater priča kako su svi sritni i zadovoljni jer je stado veće, a sramota neće past na familiju. Kako da ne. Njih četiri mi se baš nisu činile oduševljene.

Ipak niko nam od ovih ljudi nije objasnia – zašto. Nije valjda nekome prije par stotina ili ijada godina palo na pamet da bi bilo zgodno sakatit djevojčice prije braka pa ovi drugi zdušno prihvatili. Izostajala mi je logika, a samim tim i tradicija nekako stoji na klimavim nogama… Stisnia san Jospha, koji je danas protestantski pastor, a nekad dio ovog plemena. Nasmija se. Nije mu ugodno o tome pričat, ali popustia mi je.

Kaže i jedne i druge se obrezuje jer se bijela izlučevina koja se nakuplja na genitalijama (smegma) kod njih smatra prljavštinom koja se jedino može ukloniti obrezivanjem…nisan moga virovat.

Drugim ričima, deseci tisuća djevojčica je umrlo u mukama, osakaćeno, samo zbog neprihvaćanja sapuna…i niko tu ništa ne može

P.s.
Desetak dana kasnije ispostavilo se da razlog koji mi je pastor Joseph iznia, nije bia točan. Naime, jedan dobro informirani novinar koji se ovom temom bavi već puno desetljeće otkria mi je bit. Kalenjini viruju da je klitoris kod žene, isto kao i prepucij kod muških, dio koji nam je priroda greškom dala od suprotnog spola i dok god zemlji ne damo nazad ono šta nije naše nismo pravi muškarac ili žena. Zato se nakon obrezivanja u nekim plemenima otrgnuti dia tila zakopava u zemju. I ne, ne znam zašto mi je pastor Joseph ponudia drugačije objašnjenje.

DSCN1613

O autoru aldofranicevic

Novinar, wannabe putopisac i prije svega putnik...
Ovaj unos je objavljen u Putovanja i označen sa , , , . Bookmarkirajte stalnu vezu.

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s