Život Josepha, pokotskog fratra na motoru

Pastor Joseph zajebana je ćunka. Ne triba drugo reć nego da je prije par godina kaza ‘dosta’ i ko Pokot obuka gaće i rebatinke. Osin toga pridomislia se i umisto da se klanja planini Mtelo, odlučia je da će biti protestant i da je Isus njegov spasitelj.

10743474_10204609383491849_2046177051_n - CopyKako njegovi Pokoti i muški i žene tradicionalno nose ‘suknje’, našeg su Josepha odma proglasili mzungijem. Nema veze šta je crn ko ugljen, za njih je bilac svak ko obuće hlače. Izopćenje nije pokolebalo našeg novopečenog fratra. Napravia je crkvicu za nekih stotinjak vjernika iz cilog kraja. S malo blata, balege i drvenarije izgradia je dom Božiji, kako ga on zove, nedaleko od svog kućerka di živi s jednom ženom, petoro dice i stotinjak koza.

Druga žena mu živi dvista metara dalje. Jebi ga, dva puta se ženia prije nego je otkria ‘pravi put’ pa ne bi bilo lipo da kaže jednoj od majki njegove djece ‘slušaj draga, ja san ti sad protestant i ne mogu imat dvi žene. Aj ti lipo prošetaj’. Ne, nije bilo tako, nego se Joze napravia blesav pa promislia – neka san fratar, ipak san ja i Pokot. Dvi pa dvi, šta sad.
Živi naš Joseph tako usrid ničega, al prid sobom ima plemenit cilj. Oće malo civilizirat ove svoje. Kaže tia bi da pristanu imat po deset žena, da ne žene dicu i najviše od svega da ne obrezuju rđavin nožen bidne curice…dica umiru, a njega srce boli. On svojin curicama neće to napravit, kaže. Poslat će ih u školu i natirat da puno uče, a kad se vrate da pokažu svome plemenu šta žene mogu ako in se dopusti. Dalek je put.

Ali jasno je i njemu da to ne ide priko noći, a kako svaki veliki cilj traži vrimena, tako i Joseph sa svojom velikom famejom mora od nečeg živit. Ima on stotinjak koza. Nije to loše, ali nije ni neko bogatstvo ovde. Zato je Joze otvoria mali dućan. Nema u krugu od 20 kilometara ništa slič10728816_10204609374811632_1141464753_n - Copyno. Napunia je on svoju kapunjericu s kukuruznin brašnom za ugali, soli, cukra… složia jednu solarnu ploču na krov, mali akumulator pa puni sva tri, četri mobitela šta imaju u okolici. Kapa parica, nema šta. Kupia je Joze i motor. Pravi, opak.

Impresivan je prizor kad ovi fratar sa svoja dva metra zajaše Eagla i s bratom potira niz cestu. Motor taksi unosan je posal u ovim krajevima, a njemu dobro dođe i za dućan.
Ipak nije on kupia motor samo zato… najdraže mu je kad dođu gosti. Govori tri jezika pa se sa svima dobro razumi… pokot za Pokot, swahili za zemljake, a engleski za internacionalizam.

Radi ovaj fantastični 33-godišnjak s brojnim NGO-ima. Nedavno je baš snimia dokumentarac s nekim Švabama o djevojčicama koje se spremaju za obrezivanje… njegovima baš nije milo šta in bilce povlači okolo, ali Josepha to baš ne dira.

Sidi sad u sumrak isprid svoje kuće na katrigi. Žena i dica oko vatre, koze u oboru. Njemu ispod nogu čaj s kozijin mlikom, na glavi kapa. Di će sutra naš Joseph…ko zna.

10749391_10204609387011937_1346864202_n

O autoru aldofranicevic

Novinar, wannabe putopisac i prije svega putnik...
Ovaj unos je objavljen u Putovanja i označen sa , , . Bookmarkirajte stalnu vezu.

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s