Bradly the Englishman

Kažu srića prati hrabre. Meni se čini da hrabre prate jedino luđaci. Tako je jednog kišnog popodneva, izmorena i šporka trojka avanturistički nastrojenih omladinaca vegetirala u dnevnom boravku i iščekivala obrok koji se po običaju sastojao od nekoliko priloga bez ozbiljnog glavnog jela. Naš vjerni pratilac Dominko, kako smo ga prozvali, odgega se doma.

Bar smo mi tako mislili, jer se Dominik vratia nakon par minuta i reka nan da nas oće vidit neki drugi mzungu. Ne bilo mi teško obuka san patike i izaša da vidin i to čudesno stvorenje u ovom dilu Kenije – bilca. Naravno, bilca koji nije mi.

kenya 572Isprid vrata je staja povisoki, prilično prozirni Englez, mokar ko miš i naravno bos. Šporak od blata ka gudin. Osmjeh od uha do uha i bicikla bila su mu jedina oprema. Kako je kišilo ko iz kabla, prova san ubrzat ovaj razgovor. Onako ko si, šta si i slično. Ispalo je da je ovaj čudni stvor zapravo engleski student koji je u ovoj zabiti već misec dana sam samcat. Lik je toliko odlipia od usamljenosti da je odma sia na biciklu i poletia za nama kad nas je vidia na motorima. Ma bravo, uopće nisi čudan. Dobro, u Hrvatskoj bi mu odma zva policiju, a ovako razmišljan ko zna kaki bi bia ja nakon toliko vrimena.

Pita odakle san. Kad san mu reka, trepnia je blidin okicama i dometnia kako je on iz Londona. Kaže, jel znan di je London. Došlo mi je da ga odma špican u jaja. Ne, ne znan di je London jer eto mi u Hrvatskoj nemamo kartu svita i brojimo na prste. Ipak, povuka san odluku, jer stvarno ne bi bilo lipo da san udria jedinog bilca u krugu od 100 kilometara. Šta bi ovi pošteni svit ode u Keniji mislia o nama. – Je, ma čua san ja za London. Jednom.

Otpremia san ga brzo i uzea mu broj. Bia mi je sritan ko beba. E moj Englez, kakav si ti imperijalist kad si se tako lako proda i sad ti je i bagra balkanska dobra.

Vjećali smo par dana jel možda serijski ubojica, silovatelj ili nedajbože vegeterijanac, al smo zaključili da je vjerojatno samo pozitivno lud pa smo ga zovnili na kavu. Doša nan je tako Bradly the Englishman u goste.

Naši su se kenijski domaćini vrlo brzo povukli, a ovaj otočanin bojom nalik predsjedniku Josipoviću počea je svoju priču.

Umalo špijun

Uglavnom, lik stvarno nije uobičajan primjerak ljudske vrste, da se tako izrazin. Naime, doša je sam samcat iz Londona u Nairobi bez ikakve ideje di bi moga volontirat ili bože mi prosti, radit. Da san ja tako krenia na put babu bi mi kolpalo dok bi još u Zagrebu bia.

Onda je taksisti reka da ga odvede u neki jeftin hotel, a ovi ga bacija u downtown u glavnon kenijskom gradu. Dia je to di se skupljaju kurbe, dileri i ostali talog društva, a vrlo brzo je pukla i priča da je naš junak britanski špijun pa mu je gazda hotela otkaza već drugi dan. Aj ti ruši Vladu (ne Kalembera) i slično negdi drugo.

No u njegovu slučaju potvrdila se krilatica da Bog čuva budale. Tako je i ovog budućeg odgojitelja samo srića sačuvala pa je sasvim slučajno prateći nekog samoprozvanog turističkog vodiča naletia na tipa koji ga je zaminia za nekog Nijemca kojem je prošle godine sredija volontiranje u Kitaleu. Kako se Bradly već malo usra da ga ne bi ko ucmeka ko špiju, nažica je ovog da mu sredi bilo šta samo da ide iz Nairobia. I ovi mu sredia nakon par sati. Naša mu je da volontira u nekoj školi i uči dicu s posebnim potribama. Njih trideset, on sam.

Drugin ričima, ovi nesritnik nije ima pojma di ide. Doduše on je u Keniju krenuo jer tu ima par prijatelja… al naravno ni jedan od njih trenutno nije u državi pa su mu korisni ko Pletikosa na Svjetskome.

Srića prati lude…

Pripovjedao je naš novi prijatelj, lagano kolutajuči očima i strasno grleći šalicu kave punih po ure. Vrlo brzo je dopizdia Lauri pa ga je slikala par puta i išla ubit oko po ure, a Iva i ja smo ostali slušat njegove pripovjetke.

I moram priznat da bi je bilo drago šta ga onom prilikom nisan nabia u testise. Zapravo je zanimljiv lik. Nije njemu ovo prvi put da se uvalia u govna. Iša je on tako i u Madrid malo radit, ali je uglavnom volontira i couchsurfa pa kad je osta bez love potražija je posal. Naletia je na neki cigićki biznis. Naravno prvi radni dan su ga odveli u neko cigansko naselje van grada pa se bidan jedva izvuka. Kaže nisu mu platili, ali bar ga nisu oteli iako je već tipka doma oproštajnu.

Drobia je i o tome kako mu fali kava i kako mu se iščuđavaju kad Kenijcima priča kako u Engleskoj nema plemena. Prova je bit i duhovit izjavivši kako smo mi njegovo bijelo pleme i tako to na tu temu…

Ipak ovi svakako osebujni lik me najviše oduševia konstatacijom kako, osim toga što su ceste crvene, ljudi malo siromašniji i drveće tanje ode i nije tako puno različito nego u njega doma. Ma bravo moj. Nego di ti ono u Londonu živiš? To moram poć vidit.

I meni se čini isto nego eto ti se Kenijci nešto puno žale na lošu spizu pa ih se često spominje… glad, siromaštvo i tako to. Mora da je masonska urota.

Uglavnom prošlo je uru i po dok je završia lupetat i pomalo se počea pakirat. Dok je ovi bia na vratima naš domaćin Emanuel je izaša iz kužine i zva ga da dođe koji put na večeru… ovi je naravno prihvatia… kako i ne bi kad je i onako bez pribivene.

I tako sad iščekujemo kad će se pojavit… nemojte krivo svatit, je nas malo udavia, ali ne bi nam bilo mrsko da navrati opet.

Samo se nadan da neće opet tražit posal u nekom slumu pa da ga ovi ode prodaju u djelovima. E moj Englez, nije ni tebi lako… al putnik si nema šta.

Oglasi

O autoru aldofranicevic

Novinar, wannabe putopisac i prije svega putnik...
Ovaj unos je objavljen u Putovanja i označen sa , , , . Bookmarkirajte stalnu vezu.

Jedan odgovor na Bradly the Englishman

  1. Volim te otoce napisao:

    Odlično je kako napraviš dobru priču iz situacije u kojoj se na prvi pogled čini da priče nema 🙂

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s