Čedno pleme Nandi

Velika je zemlja ova Kenija, za afričke prilike jaka, a ima i dosta svita. Od kad su početkon 60-ih od Britanaca dobili ili izborili, kako se uzme, neovisnost u slozi žive 42, 43 plemena… Kikuje i Luo su najveći, Masai najpoznati, a meni su najzanimljiviji Nandi… Prvo je to kenijsko pleme za koje san čua. Nisan bia ni svjestan… To su oni šta trče, kažu svi koje pitan.

Kenija_smanjenoLagani, dugonogi i mršavi, dušu su dali za trčat na duge pruge. Domaćini su u planinskom dilu južno od Eldoreta (ako to kome šta znači), a navodno piju puno kiselog mlika šta in daje forcu. Njihove su sportske sposobnosti tisućama puta opjevane od Bože Sušeca, Miće Dušanovića i drugih komentatorskih vedeta HRT-a pa nema potribe da sad o tome i ja trošin riči…

Ono čime ću se pozabavit je sasvin druge prirode… više onako moralno – seksualne nego sportske. Za razliku od većine napaljenih i prilično jebežljivih plemena po Keniji u kojima se mužjaci žene sa po pet, šest i više komada žena, Nandiji su iznimno monogamni. Čak šta više puno su čedni, tumači mi Henrik, vodič u kitalskom muzeju dok me vodi po replici kuće u kakvoj pripadnici ovog plemena žive.

To se, tvrdi nadobudni omladinac, more vidit iz arhitekture. ‘Vidiš, zidićima su podilili spavaonicu na tri dila. Za mater, oca i dicu. To je zato da zajebu dicu… da ne misle da mater i otac spavaju skupa. A kad mlađarija zaspe, mater se privuče ćaći pa … znaš već šta’. Gledan i mislin se, a di bogati stanu obadvoje u ovih po metra širine. Nisan pita ništa da ne misli da san niki perverznjak. Ili da mi ponudi da mi u praksi pokaže. Božemiprosti.

Kenija_smanjeno3aUglavnom, vratimo se mi na temu. Osin šta dicu lažu da stari ne pritišće mater, zabranjeno je i uć na jedan ulaz i izać na drugi (imaju dva na kući). Naravski, učinilo mi se glupo na prvu pa san pita. Opet je razlog bia čednost. Jedan dia kuće je za fameju, a drugi, odvojen zidon s malin, malin vratima je za stoku i obrezane dječake koji su postali ratnici. Svak ulazi na svoj ulaz… da se ne bi uvatili u nezgodnin pozama i tako. A mala vrata su da dica ratnicima nose spizu.

Evolucija stanovanja i kulture u Nandija iznjedrila je još jedan zanimljiv običaj. Naime, kad ulazite u njih u kuću nužno je da se nakašljete prije ili proizvedete niki zvuk. ‘To je zato da se domaćica može pristojno sist. Kužina je odma uz vrata i moglo bi se dogodit da sidi raširenih nogu ili šta već i da je niko vidi tako otkrivenu’ objasnia je Henrik vidjevši kako mi upitnik stoji iznad glave.

Objasnia je on meni lipo sve, ali nekako mislin da su ovi Kenijci malo krivo protumačili navike Nandija. Ili nas strance lažu. Kaže čedni… meni se sve čini da su oni napravili sve preduvjete za sigurno kurvanje…

Neka mi pošteno pleme Nandija oprosti ako grišin, ali meni se čini da postoje svi preduvjeti za to. Držiš napaljenu mulariju u kući, a žena cili dan sama kuva dok ti šetaš stoku. Padne joj, recimo, oko na lipoga maloga ratnika pa se oni privrću dok se kupus i ugali kuvaju, a ti rogonja ne moš uć u kuću bez da se nakašlješ. Moraš se nakašljat da se ona bidna pokrije. Dok ti odereš grlo, ratnik kala suknjicu i izgmiže u svoj dil. E jebiga, ako si i posumnja, ne smiš poć za njin jerbo je tamo drugi ulaz, a pravila su pravila. Moj ti sidi i muči… ko ti je kriv šta nisi ratnik pa umisto da kosiš daminu livadu ti stoku vodiš okolo.

Malo se mislin i vidin kako u ‘plemenu koje trče’ primjena ovih pravila vrlo praktična. Zamisli sad situaciju da stvarno uvatiš ženu di se jebe s mladin ratnikon i odlučiš ga gonit po okolici. On pobigne, a ti za njin. Pa tako 30, 40 kilometara… moglo bi se to ganjanje otegnit na par dana, a stoku triba vodit na ispašu, a i selo branit. Boje se onda pridržavat pravila i živit u neznanju nego da zbog polovne ženke pati gospodarstvo. Pametni su ti Nandi… a uz sve ovo su se još i brendirali ko – čedni.

Kenija_smanjeno2

Oglasi

O autoru aldofranicevic

Novinar, wannabe putopisac i prije svega putnik...
Ovaj unos je objavljen u Putovanja i označen sa , , . Bookmarkirajte stalnu vezu.

2 odgovora na Čedno pleme Nandi

  1. SVooDA napisao:

    🙂 A možda si ti prozreo razlog zašto su dobri u trčanju … Možda muževi ipak ganjaju ratnike pa se natreniraju … i krivi i dužni ;).

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s